czwartek, 23 stycznia 2020

Maciej Wróblewski - Piernikowy smak życia

 



rysunek otwartej książki

Maciej Wróblewski

Piernikowy smak życia

Wydawnictwo Młotkowski
Wydawnictwo Bernardinum

Toruń-Pelplin 2015

Sygnatura SIRr XVI/95



Maciej Wróblewski jest pisarzem i naukowcem.

Dr hab. Maciej Wróblewski w Instytucie Literatury Polskiej UMK prowadzi badania w zakresie literatury dla dzieci i młodzieży, antropologii literackiej, dziejów szkolnej i uniwersyteckiej polonistyki, polskiej literatury współczesnej i polskiej literatury fantastycznonaukowej.

W Książnicy Kopernikańskiej można przeczytać jego rozprawy:

  • Człowiek w przestrzeniach szkoły : studium antropologiczne
  • "Czytanie przyszłości" : polska fantastyka naukowa dla młodego odbiorcy
  • Jan Rymarkiewicz dziewiętnastowieczny humanista
  • Literatura i maszyna

Z drugiej strony jako literat Maciej Wróblewski jest autorem głośnej powieści "Historie Jakuba Blottona z widokiem na Toruń" oraz szeregu opowiadań dla dzieci:

  • Kochajmy las
  • Kuba i Jaśnik
  • Pojedynek o Świetlną Koronę
  • Porwanie Feniksa
  • Tajemnica Li Cwuci

"Piernikowy smak życia" jest wydawnictwem popularnym, poświęconym historii toruńskiego piernika i dziejom rzemiosła piernikarskiego.

Z książki dowiemy się:
- o związkach miodowo-korzennego ciastka z Dalekim Wschodem,
- o konkurencji między Toruniem i Norymbergą,
- o oryginalnej toruńskiej formie piernika, czyli "katarzynce",
- o mistrzach sztuki piernikarskiej i skromnych czeladnikach,
- o recepturach i przepisach na różne pierniki,
- o słynnej rodzinie Wesse i jej fabryce,
- o różnicach między miękkim i twardym ciastem,
- o rozgłosie, jaki pierniki przynosiły Toruniowi.

W książce zamieszczono bardzo dużo zdjęć starych form do wypieku piernika, przedstawiających rozmaite sceny rodzajowe, zwierzęta, damy, żołnierzy, świętych.

Książkę kończy legenda o powstaniu toruńskiej "katarzynki" - wśród wielu zmyślonych podań, autor opisał historię prawdziwą.

Książka jest bardzo pięknie wydana i bogato ilustrowana.