Henryk Gertig
Jan Gawęcki
Żywienie człowieka
Słownik terminologiczny
Wydawnictwo Naukowe PWN
Warszawa 2008
Prezentowany "Słownik terminologiczny" uzupełnia zawartość podręcznika "Żywienie człowieka":
- t. 1 : Podstawy nauki o żywieniu
- t. 2 : Żywienie człowieka zdrowego i chorego
Słownik zawiera około 1350 definicji.
Obejmują one następujące zagadnienia:
- podstawowe pojęcia żywnościowe,
- składniki odżywcze,
- czynniki determinujące jakość zdrowotną żywności,
- jednostki chorobowe, w których decydującą rolę odgrywa jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia,
- wybrane pojęcia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
Słownik uwzględnia najnowszy stan prawny ustawodawstwa żywnościowego polskiego i wspólnotowego.
Uzupełnia go indeks terminów angielsko - polskich.
Publikacja przeznaczona jest dla studentów, lekarzy, dietetyków, technologów żywności i innych osób zainteresowanych wiedzą o żywieniu człowieka.