piątek, 25 sierpnia 2017

Żywienie człowieka - Henryk Gertig, Jan Gawęcki

 



rysunek otwartej książki

Henryk Gertig
Jan Gawęcki

Żywienie człowieka
Słownik terminologiczny

Wydawnictwo Naukowe PWN

Warszawa 2008



Prezentowany "Słownik terminologiczny" uzupełnia zawartość podręcznika "Żywienie człowieka":
- t. 1 : Podstawy nauki o żywieniu
- t. 2 : Żywienie człowieka zdrowego i chorego

Słownik zawiera około 1350 definicji.

Obejmują one następujące zagadnienia:

- podstawowe pojęcia żywnościowe,
- składniki odżywcze,
- czynniki determinujące jakość zdrowotną żywności,
- jednostki chorobowe, w których decydującą rolę odgrywa jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia,
- wybrane pojęcia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

Słownik uwzględnia najnowszy stan prawny ustawodawstwa żywnościowego polskiego i wspólnotowego.

Uzupełnia go indeks terminów angielsko - polskich.

Publikacja przeznaczona jest dla studentów, lekarzy, dietetyków, technologów żywności i innych osób zainteresowanych wiedzą o żywieniu człowieka.