Aleksandra Kortas
"Befestigte Kneipe"
Toruńskie lokale gastronomiczne i hotele w XIX i na początku XX wieku w świetle ksiąg adresowych i lokalnej prasy
Seria: Biblioteka ToMiTo
Wydawnictwo Adam Marszałek
Towarzystwo Miłośników Torunia
Toruń 2010
Sygnatura SIRr VIII/T-160
"Ufortyfikowana knajpa" było powszechnym w XIX wieku określeniem Torunia.
Jak obliczyła autorka w 40 tysięcznym (wraz z garnizonem) mieście funkcjonowało w opisywanym okresie:
- 153 restauracji i wyszynków,
- 34 oberże i gospody,
- 25 kawiarni i cukierni,
- 24 ogrody restauracyjne i lokale taneczne,
- 20 hoteli.
Polecane opracowanie stanowi wyśmienitą lekturę dla każdego miłośnika Torunia.
Dowiemy się wszystkiego o toruńskim XIX-wiecznym hotelarstwie i gastronomii.
Przyjrzymy się życiu codziennemu społeczności miasta i obyczajowości torunian.
Dowiemy się jakie lokale najchętniej odwiedzali Polacy i Niemcy, które lokale cieszyły się największą popularnością poszczególnych warstw społecznych.
Poznamy również samych właścicieli lokali gastronomicznych i losy ich przedsiębiorstw.
Publikację ubarwia 40 ilustracji z epoki.