Kulinarne wędrówki po Kujawach i Pomorzu
ludzie, miejsca, potrawy
Redakcja: Alicja Domachowska, Agata Wodzień
Wydawca: Press Polska Oddział w Bydgoszczy
Bydgoszcz 2017
Sygnatura SIRr IX/62
"Kulinarne wędrówki po Kujawach i Pomorzu" to praca zbiorowa powstała przy udziale kilkudziesięciu osób - autorów tekstów i zdjęć.
Publikacja została dofinansowana z budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Bogato ilustrowana książka poświęcona jest kuchni regionalnej.
Kujawsko-pomorskie znane jest szeroko z żuru kujawskiego, gęsiny, toruńskich pierników.
Dzięki książce możemy odkryć wiele cennych lokalnych potraw.
Autorzy zadbali by każda była opatrzona kulinarną recepturą.
W sumie zebrano 120 przepisów kucharskich.
Pochodzą one od pań z kół gospodyń wiejskich, których w województwie kujawsko-pomorskim jest ponad 30.
Potrawy często mają oryginalne ludowe nazwy: fusie, faćka, flendzie, chałupcie, nadzionko, pazibroda, zylce, ślepoki i zaklepionka.
Niektóre z potraw zostały już wpisane na ministerialna Listę Produktów Tradycyjnych.