Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina
Najlepsze sposoby na gęsinę
Wybrane przepisy z lat 2009-2020
Opracowanie Beata Zaguła
Wydawca: Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Toruń 2021
Sygnatura SIRr IX/75
Na staropolskich stołach gęsina była potrawa obowiązkową.
Jej zalety chwalił nawet Adam Mickiewicz.
Gęsie mięso jest wyjątkowo smaczne i zdrowe.
Polska od lat utrzymuje pozycje potentata w produkcji i eksporcie gęsiny.
Szczególna renoma cieszy się hodowla w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem.
Już od 2009 roku Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego organizuje akcję "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina".
Dzięki corocznemu Festiwalowi Gęsiny mięso gęsie przebojem zdobywa stoły i podniebienia orz przyczynia się do rozsławienia Kujaw i Pomorza.
Gęsina stała się nieodłącznym elementem celebracji Narodowego Święta Niepodległości.
W książce zaprezentowano z jednej strony przepisy pochodzące od mistrzów kulinarnych, znanych i popularnych kucharzy, którzy gościli na Festiwalu Gęsiny.
Z drugiej strony przedstawiono przepisy mieszkańców regionu nadsyłane na konkursy kulinarne i akcje promujące gęsinę.
Książnica Kopernikańska poleca książki poświęcone przygotowaniu potraw z gęsiny:
- Gęsinowe smakołyki : przepisy stare i nowe / Krzysztof Grzeliński, Kamil Sakałus. - Bydgoszcz 2013. 11 listopada : poradnik świętowania / [opracowanie Beata Zaguła]. - Toruń 2014.
- Stary sposób na gęś / Grażyna Szelągowska. - Toruń 2018.
- Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina : najlepsze sposoby na gęsinę : wybrane przepisy z lat
- 2009-2020 / [opracowanie Beata Zaguła]. - Toruń 2021.