piątek, 9 października 2020

Piernikowy przepisownik

 



rysunek otwartej książki

Krzysztof Lewandowski
Anna Kornelia Jędrzejewska

Piernikowy przepisownik

Wydawca: Muzeum Okręgowe w Toruniu

Toruń 2016

Sygnatura SIRr IX/60



Krzysztof Lewandowski i Anna Kornelia Jędrzejewska z Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej opracowali zbiór ponad 20 przepisów na piernik.

Gromadzone w muzeum książki kucharskie pozwoliły odtworzyć dawne, historyczne receptury na pierniki o smakach już zapomnianych.

Podstawą każdego przepisu zawsze jest maka, miód i przyprawy.

Wśród przypraw można wymienić cała paletę korzennych smaków: pieprz, anyż, kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir.

Słodki smak od zawsze pierniki zawdzięczały miodowi.

Zaprezentowane w książce przepisy pozwolą na wspólną rodzinną zabawę w przygotowanie oryginalnego wypieku.

W książce można obejrzeć również stare puszki, pocztówki, grafiki, formy piernikowe oraz fotografie pochodzące ze zbiorów muzealnych.