Krzysztof Lewandowski
Anna Kornelia Jędrzejewska
Piernikowy przepisownik
Wydawca: Muzeum Okręgowe w Toruniu
Toruń 2016
Sygnatura SIRr IX/60
Krzysztof Lewandowski i Anna Kornelia Jędrzejewska z Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej opracowali zbiór ponad 20 przepisów na piernik.
Gromadzone w muzeum książki kucharskie pozwoliły odtworzyć dawne, historyczne receptury na pierniki o smakach już zapomnianych.
Podstawą każdego przepisu zawsze jest maka, miód i przyprawy.
Wśród przypraw można wymienić cała paletę korzennych smaków: pieprz, anyż, kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir.
Słodki smak od zawsze pierniki zawdzięczały miodowi.
Zaprezentowane w książce przepisy pozwolą na wspólną rodzinną zabawę w przygotowanie oryginalnego wypieku.
W książce można obejrzeć również stare puszki, pocztówki, grafiki, formy piernikowe oraz fotografie pochodzące ze zbiorów muzealnych.