Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich
Jarosław Ellwart (wybór przepisów i redakcja)
Maria Ollick (przepisy kulinarne)
Seria: Tradycyjne kuchnie na Pomorzu
Wydawnictwo REGION
Gdynia 2010
Sygnatura SIRr IX/44
Prezentowana pozycja jest druga po "Tradycyjnej kuchni kaszubskiej" pozycją, która ukazała się w wydawanej przez Wydawnictw REGION z Gdyni serii Tradycyjne kuchnie na Pomorzu.
Książka zawiera około 60 przepisów pochodzących z okolic Tucholi, Cekcyna, Gostycyna, Kęsowa, Lubiewa, Osia i Śliwic.
Przepisy kulinarne zostały podzielone na pięć grup:
- zupy
- potrawy mięsne
- potrawy z warzyw, mąki i grzybów
- ryby
- ciastka i słodkości
Lektura opracowania pozwoli czytelnikowi zapoznać się z recepturami przygotowania miedzy innymi takich potraw jak:
- zagraj
- okrasa
- zylc
- dukacze
- flyndze
- kuglonki
- szurbaki
- krylki
- szandar